ФИЛМСКИ СУСРЕТИ МОГУ ДА ПОЧНУ!
18.08.2011

Током пет фестивалских вечери, од 20-25.августа, биће приказано 10 оставрења домаће кинематографије, а Сусрете ће свечано отворити филм "Мирис кише на Балкану" Љубише Самарџића. Након овог остварења, публика ће првог дана видети филм "Здухач значи авантура" Милорада Милинковића. Наредних дана биће приказани и филмови "Бели, бели свет", "Бели лавови", "Монтевидео, Бог те видео", "Шишање", "Непријатељ", "Сестре", "Како су ме украли Немци", "Заједно", "Цинема комунисто".На Летњој позорници, пред суграђанима из младости и, како је сам рекао, увек и свугде Нишлија, Љубиша Самарџић, бард српске глуме, обележиће свој јубилеј- 50 година уметничког рада. Осим наших глумица и глумаца Фестивал ће ове године угостити и глумца из Енглеске, Дагласа Хеншела, једног од главних протагониста филма „Како су ме украли Немци'”, који ће имати своју српску премијеру у Нишу,

Фестивал традиционално отвара председник жирија предајом кључева града, уз реченицу: “Колеге глумци, Тврђава је наша”. Током смотре биће уручене и награде за изузетан допринос филму - “Павле Вуисић” .О лауреату, глумцу Петру Божовићу,  одлучивали су ранији добитници награде-Мира Бањац, Богдан Диклић и Неда Арнерић, која ће такође добити признање на овом фестивалу, јер је била спречена да присуствује церемонији прошле године. Награда "Она и он" припала је глумачком пару из серије "Село гори, а баба се чешља" Радош Бајић и Љиљана Стјепановић.

Глумци се очекују већ у суботу. Најпре ће их примити градоначелник у Градској кући, а потом поворка са уметничким директором Драганом Вујкићем, председником Савета фестивала, проф.др Игором Новаковићем и директорим Фестивала и НКЦ-а, Срђаном Савићем до Летње позорнице.

Уметнички директор Драган Вујић Вујке задовољан је одзивом колегиница и колега: Иако је сезона годишњих одмора, сви глумци су или већ у Нишу, или стижу данас и наредних дана. Ово је наш град, ово је наш фестивал и овде ми глумци са нашим домаћинима Нишлијама дишемо једним плућима, говоримо једним језиком и најбоље се разумемо. Председник Савета Филмских сусрета проф.др Игор Новаковић на седници Савета је подсетио новинаре на чињеницу да је Фестивал глумачких остварења дефинитивно најзначајнија манифестација културе у нашој земљи. Ова смотра седме уметности највише и кошта: од 22 милиона динара, колико је планирано да се уложи, град Ниш је обезбедио 14, милион динара је издвојило Министарство културе Србије, што није довољно, али верујемо да ће наредних дана издвајати више. Остало су даровали спонзори.

Ове године и пратећи програми обогаћују фестивал. Поред отварања Кино-региона у Дому Војске, биће и низ изложби “Ју-прес фото” (Павиљон у Тврђави), “Аплауз који траје” Јована Шурдиловића (Европска кућа), “Век играног филма” (НКЦ). Поред монографије о Неди Арнерић, биће промовисане књиге “Азбучник Александра Саше Петровића” (Ју-филм данас) и “Подељени екран” Бранислава Милтојевића (Филмски центар Србије) и одржан округли сто “Глумац у анимираном филму”. Легендарне глумачке журке биће у кафићима “Нишлијска механа” и “Мај плејс”, док се старији глумци углавном одлучују за кафу у “Амбасадору” .

Осим протагониста филмова у Нишу ће током наредних дана боравити више режисера, сценариста и сценографа, сарадника на пројектима који су у конкуренцији за награде, али и оних који се тренутно снимају.